Praten over later

Wanneer u zelf de 40 of 50 gepasseerd bent zult u merken dat uw ouders ook op een leeftijd komen waarop gebreken en beperkingen steeds meer om de hoek komen kijken. Ouderen blijven steeds langer thuis wonen en dat vraagt vaak ook wat van hun omgeving. Vaak is er slechts steun of begeleiding nodig, maar soms is er een grote vraag naar zorg. Wie gaat deze zorg op zich nemen? En wat willen uw ouders?

De volgende zaken zijn goed om te bespreken:

  • Bespreek met uw ouders hoe zij de toekomst zien. Hoe ziet hun netwerk van eruit? Denk aan familie, vrienden, kennissen, buren, collega’s en wat kunnen deze mensen voor hen betekenen?
  • Als op een gegeven moment zorg nodig is, wie gaat de zorg op zich nemen? Gaat de familie voor uw ouders zorgen of zou u daar hulp bij moeten vragen? Heeft u een goede band met uw familie? En door wie zouden uw ouders verzorgd willen worden?
  • Houden uw ouders en familieleden rekening met de financiële van de zorg? Kunnen uw ouders zelf nog hun financiën beheren en hoe willen uw ouders dat de financiën worden beheerd als ze dat zelf niet meer kunnen?
  • Hebben uw ouders een (levens)testament? Zo ja, wat is hier in opgenomen? Meer informatie over levenstestament en nalatenschap klik hier.
  • Stel dat u verantwoordelijk bent voor de zorg van uw ouders. Zou u dan willen dat ze dichter bij u wonen? Klik hier voor meer informatie. Met (kleine) woningaanpassingen kunnen uw ouders hun woning nu al mee laten ontwikkelen met het ouder worden. Voor meer informatie over woningaanpassingen kunt u terecht op hulpmiddelenwijzer.nl en in de Vierstroom Thuiszorgwinkels.
  • Hoe gaat uw werkgever om met mantelzorg? Kent u een collega die werk en mantelzorg combineert? Zoek vast eens op of uw werkgever specifieke zaken regelt voor mantelzorg en welke verlofregelingen er zijn. Bent u een werkende mantelzorger, dan bent u van harte uitgenodigd voor de inspiratiesessie 'De werkenden mantelzorger in balans'. Klik hier voor meer informatie. 

Ledenconsulenten
Voor en persoonlijk gesprek over dit onderwerp kunt u bij ons terecht. De ledenconsulenten kunnen alles met u doornemen. Zij zijn bereikbaar maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 088 - 0900 400.

Praatposter gratis downloaden
Mantelzorgorganisatie MantelzorgNL biedt een gratis praatposter Nu en straks. Wandel er eens over! aan. De praatposter Nu en straks. Wandel er eens over! bevat een set vragen om op een ongedwongen moment eens te praten over het leven en over zorgen voor elkaar. De Praatposter

Verder Lezen?
Heeft u nog geen account, Klik hier
Nog geen lid van Vierstroom? Aanmelden lidmaatschap

Vind direct de informatie die u zoekt

Vind wat u zoekt