De tuin winterklaar maken: hoe doe je dat?

Categorie├źn:
Op orde

Om in het voorjaar te kunnen genieten van een bloeiende tuin, is het belangrijk om in het najaar alvast voorbereidingen te treffen voor de winter. Hoe maak je je tuin klaar voor het komende seizoen?

De maand november is volgens tuinliefhebbers bij uitstek een geschikte tijd om de tuin voor te bereiden op de komende koude dagen. Het weer is dan vaak nog goed en de grond is meestal nog niet bevroren, zodat het werken in de tuin aangenaam is. Wat is belangrijk bij het winterklaar maken van een tuin?

Bladeren
In de herfst beginnen de bladeren te vallen. Dit afgevallen blad mag in de borders en onder de hagen blijven liggen, omdat het de wortels van de planten beschermt. Wel is het goed om te kijken of er geen schimmels of ziektes in deze bladeren zitten. Als dat wel het geval is, moeten ze alsnog worden opgeruimd.

Gazon
Maai het gras nog een laatste keer voor de winter. Houd hiervoor een lengte van 4 centimeter aan. Het is belangrijk om regelmatig alle takken en bladeren van het gazon te verwijderen, zodat het gras goed kan ademen en genoeg licht krijgt. Geef het gras in het najaar voldoende mest. Op die manier zal het in het voorjaar weer groen en gezond zijn. Strooi kalk of kalkkorrels op het gazon om mos te laten afsterven. Wanneer het in januari tijd is om het gras te verticuteren, kan dit mos verwijderd worden.

Scheuren
Wanneer een plant in de afgelopen maanden te groot is geworden, is oktober een goed tijdstip om daar wat aan te doen. Door een plant die genoeg wortels heeft in tweeën te scheuren, krijg je twee planten die daarna afzonderlijk van elkaar verder kunnen groeien. Vooral vaste planten, zoals bodembedekkers, polvormende vaste planten en sierheesters zijn geschikt om gescheurd te worden. Bij kleinere planten kan dit met de hand gebeuren, bij grote planten moet er een mes gebruikt worden.

Snoeien
In november zijn veel planten helemaal uitgebloeid. Knip de dode bloemen en de afgestorven stengels af. Laat de rest van de bladeren zitten, omdat deze de plant beschermen tegen de komende vorst. Gebruik bij het snoeien goed gereedschap dat de plant niet beschadigt. Knip de takken schuin af en bedenk van tevoren welke vorm de plant moet krijgen. Bekijk per tak of deze wel of niet weggeknipt moet worden. Planten of struiken die half vergaan zijn, mogen erg kort gesnoeid worden.

Beschermen
Zodra de temperaturen onder het vriespunt dalen, moeten planten die niet winterhard zijn, beschermd worden. Planten in pot kunt u verhuizen naar een vorstvrije, niet te donkere plek. Mediterrane en subtropische planten floreren het beste bij een temperatuur tussen de vijf en tien graden Celsius. Is het kouder op de plek waar ze moeten overwinteren? Wikkel de planten dan in met vliesdoek.
Planten die niet verplaatst kunnen worden, kunt u inpakken met jute, stro, doek of een ander luchtdoorlatend materiaal. Zo kunnen de planten blijven ademen en kan overtollig vocht verdampen. Als de temperatuur weer een aantal dagen en nachten boven het vriespunt stijgt, kunnen de planten tijdelijk worden uitgepakt.
Bij vorst zijn planten in pot extra kwetsbaar. Gebruik, voordat u de planten inpoot, noppenfolie om de binnenkant van de pot te isoleren. Zorg voor voldoende gaten in de folie, zodat het regenwater weg kan lopen. Door de folie kan het vocht van de tuinaarde niet in de pot trekken. Als de aarde door de vorst uitzet, zal de noppenfolie het verschil in grootte van de kluit opvangen. Zo wordt voorkomen dat de pot breekt.
Vaste planten en bolgewassen kunt u beschermen door een laag organisch materiaal op de bodem aan te leggen, zoals bladeren, plantenresten, gras, hooi of boomschors. Op die manier kan de vorst niet doordringen tot de wortels van de planten. Is het een natte winter met relatief warme dagen? Woel de beschermende laag dan af en toe open om te voorkomen dat de planten gaan rotten.
Kleinere planten kunnen tegen de vorst beschermd worden door er een bloempot, emmer of een kartonnen doos over te plaatsen. Gebruik hiervoor geen voorwerpen van metaal: deze isoleren niet en de planten zullen hierdoor juist extra snel bevriezen. Dek groenblijvende planten niet af, omdat zij ook in de winter licht nodig hebben.

Bloembollen
Om in het voorjaar van bloeiende narcissen, hyacinten, krokussen of tulpen te genieten, is het belangrijk om op tijd bloembollen te planten. Doe dit in de periode van september tot december, maar in ieder geval voor de eerste nachtvorst. Maak een gat in de aarde, plaats de bol met de bolle kant naar beneden en de punt naar boven en maak het gat weer dicht. Om de afstand tussen de bollen te bepalen, houdt u drie keer de breedte van de bol aan. Om de diepte van het gat te bepalen, houdt u drie keer de hoogte van de bol aan. Tulpenbollen van 4 centimeter hoog en 4 centimeter breed moeten dus 12 centimeter diep en 12 centimeter uit elkaar worden geplant.
Bloembollen kunnen ook in potten worden geplant. Zorg ervoor dat de pot minimaal drie keer zo hoog is als de lengte van de bloembol. Strooi onderin de pot een laag grind of hydrokorrels met daarbovenop een laag potgrond. Plant de bloembollen, dek ze af met een laag potgrond en geef ze wat water. U kunt de bollen tegen vorst beschermen door noppenfolie om de pot te wikkelen of de pot op een warme plek te plaatsen.

Buitenkraan afsluiten
Wanneer het snoeien, verpoten en opruimen gedaan is, rest alleen nog het afsluiten van de buitenkraan. Dit doet u door de afsluitkraan, die zich meestal in een kruipluik, kelder of aanrechtkastje bevindt, dicht te draaien. Draai vervolgens de buitenkraan open en laat de leiding leeglopen. Draai hierna ook de aftapkraan, die op of na de afsluitkraan in de kelder of het kruipluik zit, open en zet er een bak of emmer onder tegen het lekken. Als al het water is weggelopen kan de aftapkraan dichtgedraaid worden. De buitenkraan mag open blijven staan.

Verder Lezen?
Heeft u nog geen account, Klik hier
Nog geen lid van Vierstroom? Aanmelden lidmaatschap

Vind direct de informatie die u zoekt

Vind wat u zoekt