Hoe wilt u straks wonen?

Categorieën:
Huisvesting

Zo lang mogelijk lekker in uw eigen huis blijven wonen – het is de droom van velen. Maar is die droom ook reëel? Of is verhuizen eigenlijk verstandiger?
 
Wanneer u ouder wordt, kunnen wensen aan de woonsituatie veranderen. Comfort en veiligheid worden wellicht belangrijker. Dat geldt ook voor voorzieningen als huisarts, supermarkt en openbaar vervoer om de hoek. We zetten een aantal overwegingen op een rij.

In de buurt
Als u houdt van uw huis en de buurt, wilt u daar liefst zo lang mogelijk blijven wonen. Maar past de woonomgeving straks wel? Voorzieningen in de buurt en looproutes zonder obstakels worden op de langere termijn belangrijk. Deze vragen kunnen helpen bij het maken van een keuze:

  • Is er een winkel, apotheek, huisarts en bushalte op loopafstand?
  • Is de buurt veilig?
  • Is de verstandhouding met uw buren goed?
  • Zijn er kinderen, goede buren of vrienden in de buurt die kunnen helpen als dat nodig is (mantelzorg)?
  • Is er een ontmoetingscentrum zoals een buurthuis, wijkcentrum of dienstencentrum?
  • Voor echtparen: is de buurt ook geschikt voor een alleenstaande?

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens
Hoe fijn een huis ook is: de woning is helaas ook een plek waar valpartijen plaatsvinden. Bijvoorbeeld doordat een drempel te hoog is of het tuinpad ongelijk. Gelukkig zijn er veel slimme oplossingen. De ledenconsulenten kunnen hulp bieden om samen in kaart te brengen wat nodig is om thuis te blijven wonen. Zij kunnen ook verwijzen naar deskundige vrijwilligers of professionals. Daarnaast kan een ergotherapeut advies op maat geven. Ergotherapie zit in het basispakket van de zorgverzekering.

Verbouwen
Een huis blijft langer geschikt als op de begane grond een slaap- en badkamer aanwezig zijn. Zijn die er niet, maar is achter het huis wel voldoende ruimte? Dan kan overwogen worden extra woonruimte aan te bouwen. Let er dan meteen op dat u genoeg ruimte rondom het bed, in de badkamer en bij het toilet creëert, zodat een eventuele loophulpmiddel geen probleem is. In de badkamer is een inloopdouche veiliger en comfortabeler dan een badkuip of een douchecabine met hoge instap.

Huurhuis aanpassen
Ook huurders mogen (laten) klussen in hun huurwoning, zolang de aanpassingen een verbetering zijn en het pand goed verhuurbaar blijft. Hoewel de regels hiervoor soepeler zijn dan in het verleden, is het verstandig vooraf contact op te nemen met de verhuurder. Veel woningcorporaties hebben zogenoemde klusfolders met toegestane materialen en werkwijzen. Zijn die instructies er niet of wilt u ervan afwijken, dan is schriftelijke toestemming nodig. Een huurder die handelt volgens deze regels, hoeft de woning na afloop niet in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Ook kleine veranderingen hoeft u bij een verhuizing meestal niet terug te draaien. Denk aan veranderingen zoals handgrepen, een extra trapleuning of de verwijdering van drempels. Voor het ingrijpend verbouwen van een huurwoning is altijd toestemming nodig.

Verhuizen
Wilt u liever verhuizen? Let dan in elk geval op de buurt én natuurlijk op de woning zelf: zijn die geschikt voor de oude dag? Zo is een appartement vaak meer geschikt dan een oud huis met een grote tuin. Ook een mogelijkheid is een huis in een woongemeenschap. U heeft uw eigen woonruimte, maar er zijn ook gemeenschappelijke voorzieningen. Hulp is altijd in de buurt, en van de bewoners wordt ook de nodige inzet en betrokkenheid verwacht. 

Verder Lezen?
Heeft u nog geen account, Klik hier
Nog geen lid van Vierstroom? Aanmelden lidmaatschap

Vind direct de informatie die u zoekt

Vind wat u zoekt