Zo blijf je mobiel!

Categorieën:
Thuiszorgwinkels

Krukken, een looprek en een rollator zijn een uitkomst voor mensen die (tijdelijk) minder mobiel zijn. Via het mobiliteitspakket kunnen leden in de Vierstroom Thuiszorgwinkel deze hulpmiddelen gratis lenen.

Zelf een kopje koffie pakken in de keuken. Even een brief op de post doen. Of de afstandsbediening pakken als u net bent gaan zitten. Voor de meeste mensen is dit een fluitje van een cent, maar als je - al dan niet tijdelijk - minder mobiel bent, kan elk van die taken een enorme uitdaging zijn. Dat is soms frustrerend. Je afhankelijk voelen van anderen vinden de meeste mensen niet fijn. “Mensen zijn het liefst zelfredzaam. Ze willen niet altijd wachten op de hulp van een kind of andere mantelzorger”, zegt Maureen Bekooy, winkelleider van de Vierstroom Thuiszorgwinkel in Zoetermeer en Berkel & Rodenrijs. “Bovendien is het voor je gezondheid belangrijk om te blijven bewegen.

‘Mensen zijn het liefst zelfredzaam’

Daarom is het fijn dat er hulpmiddelen zijn die Vierstroom-leden gratis kunnen lenen dankzij het Vegromobiliteitspakket.” Dat pakket bestaat uit drie hulpmiddelen die nodig zijn om je te kunnen verplaatsen: krukken, een looprek en sinds begin dit jaar ook een rollator.

Krukken en rollators

In de Vierstroom Thuiszorgwinkels kan je terecht voor verschillende soorten krukken. De medewerkers in de Thuiszorgwinkels hebben kennis van alle materialen en geven je het juiste advies. Ook kan je terecht voor een looprek of rollator. Mensen die een rollator lenen, krijgen er een die past bij hun medische achtergrond. “Als Vierstroom-leden een rollator langer nodig hebben, kunnen ze een rollator aanschaffen met korting”, vertelt Maureen.

Hoe blijf ik fit

Je kan in de Vierstroom Thuiszorgwinkel ook terecht voor fitness apparatuur en middelen die kunnen bijdragen aan uw zelfredzaamheid en/of mobiliteit. En dat is prettig, helemaal als we allemaal zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen en er dus zelf voor moeten zorgen dat we fit en in beweging blijven. Zo vind je in de Thuiszorgwinkels onder meer hometrainers en bewegingstrainers. De Thuiszorgwinkels hebben ook rolstoelen en scootmobielen in alle soorten en maten. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld hoog-laagbedden en toilet- en douchestoelen. Sommige hulpmiddelen leen je gratis lenen, omdat je Vierstroom-lid bent of omdat de zorgverzekering deze vergoedt. In de Thuiszorgwinkels kunnen ze je precies adviseren over wat je nodig hebt en waar je wel en geen recht op hebt vanuit de zorgverzekering.

Paniek
Laatst nog kwam er een meneer in de winkel wiens vrouw heel vervelend was gestruikeld over het dorpeltje in de keuken. Maureen: “Ze had een gecompliceerde beenbreuk op drie plaatsen en kon geen kant op. Die meneer was in lichte paniek, want hij had geen idee wat hij allemaal nodig had.” Omdat ze lid waren van Vierstroom, kon meneer meteen kiezen tussen krukken of een looprek. “Hij nam uiteindelijk ook een rolstoel mee, een bedleestafeltje en een douchekruk. Dat werd vergoed door de zorgverzekeraar. Ik vind het fijn om deze mensen te adviseren over wat er allemaal mogelijk is en hoe de vergoeding precies geregeld is. Deze meneer ging weer vrolijk de deur uit.”

Loophulpmiddelen niet meer vergoed vanuit basisverzekering

Loophulpmiddelen, zoals rollators, krukken en looprekken, worden sinds 2013 niet meer vergoed vanuit de basisverzekering, waardoor ze niet meer gratis te leen zijn. Behalve voor leden van Vierstroom. Als lid leent u gratis* krukken, een rollator of een looprek in de Vierstroom Thuiszorgwinkels. Klik op de knop voor het adres van een Vierstroom Thuiszorgwinkel bij u in de buurt!

* Per gezinslid mag er eenmaal per kalenderjaar maximaal 8 weken aaneengesloten gratis krukken of een rollator of een looprek geleend worden.