Belastingaangifte doen? Vergeet niet uw zorgkosten af te trekken

Sommige zorgkosten kunt u als ze boven een bepaalde drempel komen, aftrekken van de belasting. Kijk als u aangifte doet over 2021 of u voor deze aftrekpost in aanmerking komt.

De drempel voor de aftrek van zorgkosten, is afhankelijk van uw inkomen. Hoe hoger uw inkomen, hoe hoger deze drempel. Blijft u onder deze drempel? Dan mag u geen zorgkosten aftrekken. Als u uw belastingaangifte gaat doen is het daarom goed om de zorgkosten die u heeft gehad op een rijtje te zetten om te kijken of u boven de drempel uitkomt.

Drempelinkomen 2021
Voor het bepalen van de drempel kijkt de Belastingdienst naar het drempelinkomen. Dat is het totaal van uw inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3, maar zonder uw persoonsgebonden aftrek. Op de site van de Belastingdienst leest u hier meer over.

Laag inkomen?
Heeft u een drempelinkomen van minder dan 35.941 euro, alleen of samen met uw partner? Dan heeft u misschien recht op de verhoging specifieke zorgkosten. U mag dan 40 procent meer aftrekken dan u in werkelijkheid heeft betaald voor uw zorgkosten. Als u of uw partner AOW ontvangt, mag u zelfs 113 procent meer aftrekken.

Welke zorgkosten?
Op het uitgebreide overzicht van specifieke zorgkosten van de Belastingdienst ziet u welke zorgkosten u kunt aftrekken. In de onderstaande tabel staat een overzicht van veel voorkomende zorgkosten. Hierbij is aangegeven u de kosten helemaal, gedeeltelijk of niet kunt aftrekken. U mag alleen kosten aftrekken die u maakt in verband met ziekte of invaliditeit. Daarnaast gelden nog enkele andere voorwaarden.

LET OP! Het eigen risico valt niet onder de aftrekbare zorgkosten.

Hulp nodig?
Neem contact op met de ledenconsulenten via telefoonnummer 088 - 0900 400. Zij kunnen u in contact brengen met onze samenwerkingspartners op het gebied van belastingen en toeslagen. Klik hier voor meer informatie!

(Bron: ikwoonleefzorg.nl)