Wat heeft u nodig als u gaat wandelen?

Checklist voor de wandelaar

Categorieën:
Eropuit

Wandelen is zowel een makkelijke en leuke manier om een omgeving te ontdekken, als een goede manier om gezond te blijven. Voor een korte wandeling in het park heeft u niet veel nodig, maar als u er langer op uit gaat is het toch handig om bepaalde dingen bij u te hebben. Hieronder een lijst met de belangrijkste wandelbenodigdheden en enkele tips!

1. Goede wandelschoenen

Even een kleine wandeling door een stad lopen kan ook zeer goed op gewone schoenen, maar als u vaker en langer wandelt zijn goede wandelschoenen toch echt wel essentieel. Met een paar goede wandelschoenen stapt u een stuk comfortabeler, worden uw gewrichten beter beschermd en voorkomt u ook blaren.

2. Wandelsokken

Om te wandelen heeft u ten minste 1 paar goede wandelsokken nodig. Wandelsokken zijn speciaal gemaakt om ervoor te zorgen dat uw voeten droog blijven en dat u geen last krijgt van te warme of te koude voeten. Daarnaast zorgen wandelsokken er ook voor dat uw voeten niet pijnlijk worden en dat u minder snel blaren oploopt. Goede wandelsokken zijn ergonomisch vormgegeven en hebben een specifieke linker en een rechter sok, zodat ze precies goed op je voet passen.

3. Wandelrugzak

Het is altijd handig om tijdens het wandelen een tas mee te nemen zodat u de belangrijke spullen kan meenemen. Een speciale wandelrugzak is aan te raden, omdat een wandelrugzak meerdere banden heeft. Hierdoor ligt het gewicht niet enkel op uw schouders, maar wordt het over de hele rug verdeeld. Dat is veel comfortabeler en beter voor uw rug!

4. Smartphone/Mobiele telefoon

Het meenemen van uw mobiele telefoon klinkt misschien wel erg logisch en u zult uw smartphone waarschijnlijk altijd wel meenemen, maar toch vermelden we het even. Uw telefoon is namelijk niet alleen erg handig voor het maken van foto’s tijdens de wandeling, maar ook om nooddiensten te bereiken als er iemand in de problemen komt. Sla vooral dus de nummers van lokale nooddiensten in uw telefoon op, en zorg dat uw telefoon voldoende is opgeladen. Daarnaast is een smartphone ook handig om de weg te wijzen. U kan hem als gps gebruiken en ook het kompas op uw telefoon kan handig zijn.

5. Water en drinkfles

Dit is misschien wel de belangrijkste tip: neem altijd wat water mee tijdens het wandelen, of u nu maar een uurtje er op uit gaat of een halve dag op pad bent. Zorg dat u voor langere wandelingen genoeg te drinken mee neemt, en breng een drinkfles die u opnieuw kan vullen of een extra fles met water mee.

6. Eten

Ook eten is iets waar u beter te veel van mee kan nemen dan te weinig, zeker als u een langere wandeling gaat maken. Smeer vooraf wat boterhammen of haal verse broodjes bij de bakker. Neem ook snacks voor onderweg mee. Goede snacks om mee te nemen zijn groenten zoals komkommer, wortel en tomaat of fruit zoals appels en druiven, en hartige snacks zoals stukjes kaas, gedroogde worstsoorten en nootjes.

7. Regenjas

Of u nu in eigen land blijft of op vakantie gaat wandelen, een regenjas komt altijd van pas. Het weer kan op veel locaties snel omslaan. Er is niets vervelender dan verrast worden door de regen of harde wind. Doe daarom een goede regenjas aan tijdens het wandelen of stop er 1 in uw rugzak.

8. Zonnebril

Neem altijd een zonnebril mee, ook wanneer de zon niet schijnt op het moment dat u vertrekt. Mogelijk komt de zon later weer tevoorschijn. Een zonnebril voorkomt niet alleen dat uw ogen vermoeid raken door fel licht, maar beschermt uw ogen ook tegen rondvliegende insecten en laaghangende takken.

9. Zonnebrandcrème

Smeer uzelf goed in voor u op pad gaat, maar neem ook zeker zonnebrandcrème mee. Om goed beschermd te zijn, dient u zich namelijk meerdere keren per dag insmeren. Zeker wanneer u een lange wandeling maakt, zal de zon later op de dag harder schijnen zijn dan ’s ochtends tijdens uw vertrek.

10. Pet, muts of buff

Een pet beschermt zowel het hoofd als de ogen tegen de zon, en een muts is een aanrader wanneer u in koud weer gaat wandelen. U kan ook een buff aanschaffen. Dit zijn multifunctionele doeken die u zowel als sjaal, als hoofdband of als muts kan gebruiken, waardoor deze altijd wel van pas kan komen.

11. EHBO-set + tekentang

U zal een EHBO-set (hopelijk) niet vaak hoeven gebruiken, maar het is altijd verstandig om een setje bij u te hebben voor die ene keer dat er tijdens het wandelen toch iets gebeurt.
Als u gaat wandelen, kan u last hebben van teken, zeker bij mooi weer. Teken komen het meest voor in de periode van maart tot en met oktober. Zodra de blaadjes weer aan de bomen komen moet u er goed op letten omdat de kans op teken dan een stuk groter wordt. Een teek moet altijd met een speciale tekentang van de huid verwijderd worden.

12. Stukje touw of veters

Nog iets wat handig kan zijn om bij u te hebben is een stuk touw of een extra set veters. Dit is handig voor wanneer uw schoenveters tijdens de wandeling kapotgaan, uw rugzak gerepareerd moet worden of u onderweg mooie bloemen vindt die je mee wilt nemen.

Veel wandelplezier!

(Bron: reisroutes.nl)