Zon en vitamine D

Categorieën:
Gezondheid

Hoe krijg je vitamine D binnen?

Om gezond te blijven, hebben we vitamine D nodig. Het zorgt voor sterke botten en tanden. En het is belangrijk voor de weerstand. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam maakt het zelf aan als je in contact komt met zonnestralen. Vitamine D krijgt u ook binnen via voeding. Bijvoorbeeld door het eten van vette vis, ei of margarine.

Hoe lang moet je in de zon voor vitamine D?

Uw lichaam maakt vitamine D aan zodra u in de zon bent. Voor de meeste mensen met een lichte huid is het voldoende om elke dag 15 tot 30 minuten met handen en gezicht onbeschermd in de zon te zijn. Kinderen moeten altijd beschermd de zon in.

Het is niet zo dat hoe meer zonlicht de huid krijgt, hoe meer vitamine D er wordt aangemaakt. Uw huid maakt namelijk niet eindeloos vitamine D aan. Bescherm uzelf daarom na de onbeschermde minuten. Want de zon is ook een belangrijke veroorzaker van huidkanker.

Maak je met zonnebrandcrème op genoeg vitamine D aan?

Er is veel onduidelijkheid over de invloed van zonnebrandcrème op de aanmaak van vitamine D. Om de dagelijkse hoeveelheid vitamine D te halen, is het voldoende om (afhankelijk van uw huidtype) dagelijks 15 tot 30 minuten onbeschermd met uw handen en gezicht in de zon te zijn. Daarna is smeren met zonnebrandcrème belangrijk. Want dan voorkomt u - als u goed smeert - dat u verbrandt.

Sommige mensen hebben een vitamine D tekort

Sommige mensen maken zelf niet genoeg vitamine D aan. Voor die mensen kan het nodig zijn om extra vitamine D binnen te krijgen. Het gaat om:

  • Kinderen tot 4 jaar. Zij hebben extra vitamine D nodig voor de opbouw van hun botten en tanden. In zuigelingenvoeding en opvolgmelk is die extra vitamine D toegevoegd. Ouders die dat niet gebruiken, krijgen het advies om hun kind extra vitamine D te geven.
  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
  • Ouderen. Zij hebben extra vitamine D nodig, omdat hun huid minder goed vitamine D kan aanmaken. Vooral ouderen die weinig buiten komen, moeten oppassen voor een tekort aan vitamine D.
  • Mensen met een van nature donkere huidskleur. Hun huid moet namelijk veel langer in de zon om dezelfde hoeveelheid vitamine D aan te maken. als mensen met een lichte huidskleur. In Nederlandse winters kan bij mensen met een donkere huid een tekort aan vitamine D ontstaan.
  • Mensen die weinig daglicht zien, zoals mensen die regelmatig 's nachts werken.

Als u denkt een tekort aan vitamine D te hebben

Denkt u dat u te weinig vitamine D binnenkrijgt? Dan kunt u het volgende doen.

  • Ga voor een gericht advies naar de huisarts.
  • In de winter wordt geadviseerd vitamine D uit voeding te halen of zo nodig tabletten bij te slikken.
  • Zonnebankgebruik (voor de aanmaak van vitamine D) is onnodig en wordt afgeraden. De zonnebank is schadelijk en eventuele voordelen wegen niet op tegen de nadelen. 

(Bron: kwf.nl)

Vind direct de informatie die u zoekt

Vind wat u zoekt