Blijven bewegen, samen genieten

Interview over gezondheid & bewegen

Ruud van Bemmel (76) is een rasechte Amsterdammer, die nu alweer jaren in Zoetermeer woont met zijn vrouw Lia. Al 55 jaar zijn bij elkaar. Ruud vertelt hoe ze samen genieten van hun gezonde leven vol gezelligheid. Daar hoort beweging bij, en goed eten!

''Elke avond delen mijn vrouw en ik samen 1 banaan. Dat doen we al jaren.''

‘Wij leven gewoon gezond, zonder gekke dingen.’ Gezond leven heeft voor Ruud veel te maken met goede voeding: ‘Mijn vrouw kookt elke dag vers, meestal aardappels, groente en vlees. Af en toe een koekje moet ook kunnen. Gewoon alles met mate, en veel fruit en versgeperste jus d’orange. Elke avond na het eten delen we samen een banaan, dat doen we al jaren.'

''Gewoon, alles met mate.''

In beweging blijven

Ruud sport veel, eet gezond en heeft nooit gerookt. Gezond leven betekent voor hem ook in beweging zijn. ‘Het maakt echt niet uit wat je doet, als je maar wat doet’, vindt Ruud. Zelf sport hij veel: tennis, padel, skiën, biljarten. Niet alleen de sport is leuk, ook de sociale contacten zijn belangrijk. Ruud: ‘Tijdens de lockdown mocht er getennist worden, maar daarna moest je direct naar huis. Het was toen veel minder leuk. Saai zonder de gezelligheid.’ De lockdown is gelukkig voorbij, al is Ruud nog steeds voorzichtig. Hij heeft een chronische longziekte en wil geen corona krijgen. Hij houdt afstand en vermijd te drukke plekken. We willen samen zo lang mogelijk prettig blijven leven in het huis waar we al jaren wonen.

Thuis tussen vrienden

Ruud en zijn vrouw zijn geboren en getogen in Amsterdam, later kochten ze hun huis in Zoetermeer. Ruud: ‘Vroeger was het een zoete inval bij ons, alle buurkinderen wisten ons te vinden. Mijn vrouw en ik willen graag samen zo lang mogelijk prettig blijven leven in het huis waar we al jaren wonen. Toen we hier kwamen was het een nieuwe wijk, we hebben hier een grote vriendenkring opgebouwd. Je steunt elkaar. Vrienden worden weleens ziek, dan help je elkaar en vice versa.’ Ruud en Lia zijn lid van Vierstroom. ‘Een paar jaar geleden kregen we een introductie-aanbod om lid te worden. We merken nu dat we wat lichamelijke klachten krijgen en dan is het dan fijn om lid te zijn van een club die je vragen kan beantwoorden, en hulpmiddelen in huis heeft.

''Zorg dat je elke dag buiten komt! Al is het maar een rondje in de wijk.''


Een gezonde geest

Ook mentale gezondheid is belangrijk, vindt Ruud. ‘Mijn vrouw en ik puzzelen veel en lezen de krant uitgebreid. Ik maak graag cryptogrammen. En ik Bridge al 30 jaar. Ik was nooit een “kaarter” maar aan Bridge heb ik mijn hart verloren.’ ‘Ik kijk niet op tegen ouder worden. Ik heb een mooi leven achter de rug. Mijn motto is: “Geniet van alles wat op je pad komt, kleine en grote dingen.” Blijf in beweging en zorg dat je elke dag buiten komt. Al is het maar een rondje in de wijk, of de tuin.’

Toine & Annemieke

Over gezond leven
Info

Vraag gratis het Vierstroom Magazine aan

Boordevol interviews, artikelen en aanbiedingen