Tips om tijdens het wandelen extra van de natuur te genieten

Langzaam krijgt Nederland haar kleuren weer terug. Vogels laten hun mooiste zang horen, bloemen en planten beginnen met bloeien en daarmee komen ook verschillende insecten weer tevoorschijn. Hieronder een paar tips voor uw voorjaarswandeling.

Geur en kleur onderweg

Door de milde winter loopt de ontwikkeling van planten voor. Dit betekent dat wij eerder kunnen genieten van de geurende bloesem. Maak bijvoorbeeld een wandeling langs fruitakkers in de Betuwe, de pruimen- en kersenbomen schitteren al met hun bloesem. Geen fruitbomen in de buurt? Ook veel wilde bloemen en planten staan volop in bloei. Zoals in en nabij de bossen de sleedoorn, het maarts viooltje en de hazelaar. En in de graslanden de Akkerhoornbloem, het koolzaad en de boterbloem.

Ontwakende insecten en amfibieën

Samen met de bloei van bloemen en planten komen ook verschillende insecten weer tevoorschijn. Zoals de bijen en hommels, ook zijn er een aantal vlinders die op warme, zonnige voorjaarsdagen uit hun winterslaap komen. Dit zijn de dagpauwoog, kleine vos, citroenvlinder en gehakkelde aurelia. Ook de hommelkoningin komt eind maart uit haar winterslaap gekropen, op zoek naar nectar en een ondergronds hol om haar nest te starten. Het kan dus voorkomen dat je tijdens je voorjaarswandeling hommels tegenkomt op de grond. 

Sluit je ogen en luister

Naast al het schoon voor je ogen, valt er ook veel te horen in het voorjaar. Aan het begin van de lente trekken de tjiftjaf, de fitis en de koekoek helemaal uit het tropisch Afrika naar Nederland om hun zang te laten horen. De tjiftjaf en de fitis arriveren in maart al. Beide vogels lijken erg op elkaar, maar aan de hand van hun zang zijn ze goed te onderscheiden. De tjiftjaf roept zijn eigen naam waarin duidelijk twee tonen zijn te horen, terwijl de roep van de fitis bestaat uit een duidelijke “Fwiet”. In april strijkt de koekoek neer in ons land, herkenbaar aan zijn “koe-koek” roep. Maar wist je dat alleen de mannetjes deze herkenbare roep laten horen? De vrouw heeft een hinnikende triller. In de vogelgids van Vogelbescherming Nederland kan je de vogelroepen beluisteren.

Ga er dit voorjaar vooral op uit, luister en ontdek!  

(Bron: wandel.nl)