Kangoeroewoning

Wat is dat?

Zelfstandig wonen en toch een mantelzorger in de buurt hebben? Dat kan met kangoeroewonen. Het is bedacht in Scandinavië en komt ook steeds vaker in Nederland voor.

Twee woningen onder één dak: dat is een kangoeroewoning. Andere namen, die gebruikt worden zijn buidelwoning, gekoppelde woning of meergeneratiewoning. De woningen hebben een eigen voordeur en zijn gescheiden door een tussendeur, die afsluitbaar is. U woont dus zelfstandig en toch kunt u makkelijk bij elkaar op bezoek gaan. Of samen koken en eten. Een kangoeroewoning is een bijzondere manier van samenwonen.

Afhankelijk van uw mogelijkheden kunt u een bestaande woning opdelen in 2 eenheden, een nieuwe kangoeroewoning realiseren of een bestaande kangoeroewoning kopen of huren.

Bestaande woning opdelen in 2 wooneenheden

Dit is niet altijd eenvoudig te realiseren, omdat het bestemmingsplan dubbele bewoning veelal niet toestaat. Informeer daarom altijd eerst bij uw gemeente voordat u aan de slag gaat. Is er toestemming dan kunt u een kangoeroewoning met de gemeentelijke toestemming van verhuur van de tweede inpandige woning realiseren. Bij de notaris kan de eigendomsverhouding worden vastgelegd, ook als er meerdere personen eigenaar zijn. Ook permanente woningsplitsing kan een mogelijkheid zijn. In het ontwerp moeten de inpandige woningen dan duidelijk van elkaar gescheiden zijn. Elke situatie is uniek. Woningsplitsing kunt u aanvragen bij uw gemeente. Het is belangrijk om de woningsplitsing vast te laten leggen bij een notaris. Woningsplitsing heeft als voordeel dat de zelfstandige woningen later apart verkocht kunnen worden. U wordt als het ware buren van elkaar.

Huren van de gemeente of woningcorporatie

In steeds meer gemeenten kunt u een kangoeroewoning huren. Soms via de gemeente zelf, soms via een woningcorporatie. De prijzen lopen erg uiteen en hangen af van de grootte van de woning. De huurovereenkomsten zijn meestal aan elkaar gekoppeld en u moet aantonen dat er sprake is van een zorgrelatie. Als een van de huurders verhuist of overlijdt, kan dit gevolgen hebben voor de andere huurder. Lees uw huurcontract hier goed op na. Informeer voor de mogelijkheden bij uw gemeente of de woningbouwcorporatie.

Een bestaande kangoeroewoning kopen

Je ziet steeds vaker een huis te koop staan dat al verbouwd is tot kangoeroewoning, met 2 wooneenheden onder 1 dak. Ook al is het een bestaande constructie mag u niet zomaar met twee huishoudens erin gaan wonen. Wederom is het bestemmingsplan hierbij bepalend. Is er sprake van mantelzorg, dan mag bewoning van de twee wooneenheden vaak wel. Dit mag zolang de mantelzorg duurt.

Een nieuwe kangoeroewoning realiseren

Ook als u een stuk grond gekocht hebt, waarop u een kangoeroewoning wil realiseren, is toestemming van de gemeente nodig. Het bestemmingsplan laat dubbele bewoning door meerdere huishoudens veelal niet toe. Wilt u een huis bouwen met daarbij een losse mantelzorgwoning op het achtererf dan heeft dit minder voeten in aarde.

Financiële gevolgen

Als u een uitkering ontvangt let dan op. Het wonen in een kangoeroewoning kan nadelig uitpakken omdat de uitkering lager wordt. De uitkeringsinstantie kan u hier meer over vertellen. Heeft u een zorgindicatie? Ook die kan veranderen. Veel gemeenten geven geen huishoudelijke hulp als u een gezonde volwassen huisgenoot heeft. Let vooral op als u hetzelfde huisnummer heeft. Voor de belastingdienst bent u dan fiscale partners. Dit kan betekenen dat u, of uw mantelzorger, geen of minder toeslagen ontvangt. Informeer hiernaar bij de Belastingdienst.

Maak goede afspraken

Voorkom problemen en maak goede afspraken met elkaar, want u woont natuurlijk wel onder één dak. Ook als u familie of hele goede vrienden bent. Irritaties kunnen snel ontstaan. Elke avond samen eten is voor de één heel gezellig, maar voor de ander te veel van het goede. U kunt afspraken maken over wat u gezamenlijk doet, en wat niet. Zo voorkomt u misverstanden.

(Bron: ikwoonleefzorg.nl, mantelzorg.nl)

Prettig & veilig wonen

Woonvormen voor later

Wat is er allemaal mogelijk?
Hoe u ook woont, u wilt vooral een plek waar u zich thuis voelt. En nu we met z’n allen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen, neemt de vraag naar woonvormen toe. Er zijn inmiddels allerlei verschillende mogelijkheden.
Info

Mantelzorgvraag?

Stel uw vraag aan de ledenconsulent