7 symptomen bij hartfalen

Herkent u ze?

Categorieën:
Fit & Vitaal

Het hart heeft een erg belangrijke functie in ons lichaam. Het hart pompt namelijk zuurstofrijk bloed rond en het voert afvalstoffen af, waardoor organen en ons lichaam goed kunnen blijven functioneren. In dit artikel leest u over de 7 symptomen bij hartfalen.

Wat is hartfalen?

Op het moment dat iemand hartfalen ervaart werkt het hart minder goed dan normaal. Het hart pompt hierdoor het bloed minder goed weg. Het gevolg hiervan is dat het lichaam, waaronder de spieren en organen, niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen verkrijgen. Daarnaast kunnen afvalstoffen zich ophopen in het lichaam. Ook kunnen de bloedvaten zich vullen waardoor er vocht uit de bloedvaten kan lekken. Niet goed dus.

De spieren van het hart

Iemand kan hartfalen krijgen als de hartspier minder spierkracht heeft als normaal, waardoor het moeilijker wordt om al het bloed weg te pompen. Daarnaast kan het ook zijn dat de hartspier als het ware ‘stijf’ is. Als dit gebeurt dan kan het hart zich niet goed ontspannen en kan er niet genoeg bloed in het hart komen. Hierdoor kan het hart ook minder zuurstofrijk bloed door het lichaam pompen. Ook kan het ritme van het hart verstoord worden, wat er ook voor zorgt dat de pompfunctie van het hart minder wordt.

Wat kunnen de oorzaken zijn van hartfalen?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor hartfalen. Een eerder hartinfarct vergroot bijvoorbeeld de kans, maar het hoeft niet te betekenen dat als u een hartinfarct hebt gehad dat u ook hartfalen krijgt. Een persoon heeft ook meer risico op hartfalen op het moment dat diegene al jarenlang een hoge bloeddruk heeft gehad. Maar wat zijn nou symptomen waar u het best voor kunt waken? We bespreken ze hieronder.

7 symptomen bij hartfalen

Veel signalen die voorkomen bij hartfalen kunnen ook voorkomen bij andere ziekten. Daarom is het altijd goed om langs een huisarts te gaan op het moment dat de problemen langer aanblijven of als u niet zeker weet waar de klachten vandaan komen. Toch kan u daarnaast voor de volgende symptomen ook waakzaam blijven, deze komen namelijk vaak voor bij hartfalen.

De drie meest voorkomende symptomen zijn:

1. Vocht vasthouden


U kunt zien dat u meer vocht vasthoudt als u dikke enkels of voeten hebt, in de nacht vaker dan 2 keer moet plassen, u een vol gevoel hebt in de buik en minder eetlust ervaart. Daarnaast kan het zijn dat u aangekomen bent en dat u een kriebelhoest hebt op het moment dat u ligt of u inspant.

2. Kortademigheid


Hoe weet u of u kortademig bent? Meestal ervaart u de kortademigheid tijdens inspanning. Zo kan het zijn dat u benauwd bent als u de trap op loopt of steeds vaker kiest om met de auto te gaan in plaats van met de fiets. U kent uw lichaam het beste en ziet ook de verschillen met nu en vroeger.

3. Onverklaarbare vermoeidheid

Het vermoeid zijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Bij hartfalen zult u vaak merken dat u meer vermoeid bent dan normaal. Deze vermoeidheid houdt meestal een langere tijd aan zonder een duidelijke oorzaak te hebben. Weet u niet goed of u onverklaarbaar vermoeid bent? Een tip kan zijn om uzelf met leeftijdsgenoten te vergelijken.

Vier minder voorkomende symptomen

Andere symptomen bij hartfalen kunnen vergeetachtigheid (4) en minder goed kunnen concentreren (5) zijn. Doordat het hart minder zuurstofrijk bloed door het lichaam pompt zullen ook de hersenen dit op een gegeven moment gaan merken. Daarnaast kan het zijn dat u minder goed slaapt (6) en vaker dan normaal koude handen en voeten heeft (7).

Meer weten over het hart? 

Het is soms erg lastig om hartfalen vast te stellen, bel daarom altijd uw huisarts voor meer informatie. Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Partner Livis heeft een ervaringsverhaal geschreven van Rens (44) over zijn vader Anton (76), die zich ineens niet lekker voelde en uiteindelijk een hartaanval bleek te hebben. Klik hier voor het verhaal.

(Bron: livis.nl)

Cursus Reanimatie en AED bij volwassenen

Als u weet hoe u iemand reanimeert, kan dat levens redden! Vierstroom biedt via Livis de cursus Reanimatie en AED bij volwassen aan. AED staat voor Automatische Externe Defibrillator, een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand.

Klik hier voor meer informatie over de cursus Reanimatie en AED bij volwassenen