9 tips voor een leuke wandeling met de (klein)kinderen

Categorieën:
Eropuit

(Klein)kinderen groot en klein hebben soms een extra stimulans nodig om mee te gaan wandelen. Maak er een avontuur van. Daar zegt niemand nee tegen. Deze tips maken uw wandelingen samen nog leuker. Ook natuurlijk voor een wandeling met een vriend, vriendin, buur of een andere dierbare!

Er zijn allerlei manieren om van een wandeling een echte belevenis te maken. We verzamelden de leukste tips.

1. Neem de verrekijker mee

Een verrekijker is een eerste stap naar een nieuw avontuur. Daag de kleinkinderen uit om zoveel mogelijk vogels te ontdekken. Laat ze speuren naar vogelnesten en holletjes van een specht. Of neem een vogelboek mee en doe vooraf plakkertjes bij de vogels die ze kunnen tegenkomen. Of gebruik een app om dieren en planten te herkennen.

2. Maak of zoek happy stones

Happy stones zijn vrolijk beschilderde stenen die in de natuur worden neergelegd, bijvoorbeeld bij een bankje of bij een informatiebord. U kunt zo’n steen samen met de kleinkinderen maken. Tijdens een wandeling kunt u de steen samen ergens neerleggen. Het is niet de bedoeling dat u de steen verstopt. Het doel van een happy stone is juist dat de vinder een verrassing vindt tijdens de wandeling. U kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar happy stones. Als u er een vindt, is het de bedoeling dat u de steen weer op een andere plek achterlaat. Zo zwerven de happy stones het hele land door. Op Facebook en Instagram vindt u de meest recente vindplaatsen. Zoek dan met #happystones.

3. Kabouterwandelingen

Kabouterwandelingen en kabouterpaden zijn speciale wandelroutes voor jonge kinderen. Ze zijn vooral geschikt voor kinderen van 3 tot ongeveer 7 jaar. Ze krijgen een rode puntmuts en een rugzakje en gaan op zoek naar de kabouters in het bos. Onderweg zijn er verschillende opdrachten. Na afloop ligt er een Kabouterdiploma klaar. En de kaboutermuts en de rugzak gaan natuurlijk mee naar huis. Kabouterpaden zijn er in heel Nederland. Op de website van Staatsbosbeheer vindt u de precieze locaties. De toegangsprijs voor kinderen is tussen 2 en 4 euro.

4. Paddenstoelen zoeken

Een leuke bezigheid voor in de herfst is paddenstoelen zoeken. Ga er samen met uw kleinkinderen naar op zoek. Neem ook een paddenstoelenboekje mee. Zo kunt u samen bekijken welke paddenstoelen u tegenkomt. Pluk de paddenstoelen niet. Misschien kunnen de kinderen een mooie paddenstoel natekenen in een schriftje dat u hen meegeeft.

5. Geocaching

Geocaching is een spel waarbij u een GPS-ontvanger of een smartphone nodig heeft. Daarmee gaat u zoek naar schatten, de caches. Deze caches bevinden zich overal ter wereld. De coördinaten van de caches die u kunt zoeken staan op een speciale website. Een cache kan een PVC-buis zijn, een afsluitbare box of een kist bijvoorbeeld. In zo’n cache liggen vaak een logboek en een aantal ruilitems. U mag daar een item uit nemen, maar moet er ook weer iets anders voor terug leggen. Op de website geocaching vindt u alle informatie.

6. Blote voetenpad

Op verschillende plaatsen in ons land vindt u blote voetenpaden. Hier mogen de schoenen en de sokken uit en gaat u met blote voeten op pad. De routes zijn nooit lang en zijn ook geschikt voor kinderen. En welk kind vindt het nou niet fantastisch om op blote voeten door het zand en over het gras te rennen? Bij veel blotevoetenpaden kunt u na afloop de voeten weer schoonspoelen. Zoek op Google naar ‘blote voetenpad’ voor de locaties van deze leuke paden of neem hier een kijkje.

7. Het boomkroonpad

Op een boomkroonpad wandelt u tussen de toppen van de bomen. In Nederland hebben we er één, in Drouwen, op de Drentse Hondsrug. Een wandeling over dit boomkroonpad duurt ongeveer een halfuur. Bij het Buitencentrum Boomkroonpad kunt u ook terecht voor speurtochten door het bos met kinderen. En op dezelfde locatie vindt u ook nog het speelbos Lorken Hondsrug. Terwijl u geniet van een lekkere kop koffie in het paviljoen, kunnen de kleinkinderen hun energie kwijt in het speelbos. 

8. Bunkerpad

In Bunnik ligt het Bunkerpad, een korte wandelroute van Fort bij Rijnauwen naar Fort bij Vechten. Onderweg komt u verschillende bunkers tegen. Voor dit wandeltochtje is een speciale app: de Bunkerpad-app. De app vertelt de verhalen over het landschap en de bunkers. Verder bevat de app een quiz.

9. Haaientanden zoeken

Langs het strand is altijd genoeg te vinden en te beleven. Schelpen zoeken voor een mooi kunstwerk, kwallen tellen, zeesterren zoeken. Wilt u het een keer echt spannend maken? Neem dan de kleinkinderen mee naar het strand Kaloot bij Vlissingen of naar Cadzand of Nieuwvliet in Zeeuws-Vlaanderen. Op deze stranden is de kans groot dat u een paar echte haaientanden vindt. Als dat geen spannend verhaal oplevert!

(Bron: ikwoonleefzorg.nl)