Slim besparen op uw uitgaven

Categorieën:
Regelzaken

Ons dagelijks leven is veel duurder geworden. En de inkomsten stijgen bij de meesten van ons niet zo hard meer. Dus moeten we slimmer met ons geld omgaan. En dan helpen alle kleine beetjes. We delen graag een aantal slimme budgettips om geld te besparen. Met de meeste tips kunt u direct mee aan de slag, maar we stippen ook een aantal grotere besparingen aan.

Budgettips

1. Houd het geld voor dure schoonmaakmiddelen in uw portemonnee. Een zakje soda, groene zeep en huishoudazijn kosten bij elkaar ongeveer 3 euro en u kunt er alles mee schoonmaken.

2. Haal de groente en fruit op de markt. De prijzen op de markt zijn meestal lager dan de prijzen in de supermarkt. Vooral aan het einde van de dag gaan groente en fruit op de markt vaak weg voor een prikkie.

3. Maak een bespaarplan. U krijgt dan meer inzicht in waar het geld blijft waardoor u bewuster geldkeuzes kunt maken. Op deze manier zorgt u voor wat extra reserves en kunt u dit geld uitgeven aan onvoorziene uitgaven. Op de website van het Nibud leest u er meer over.

4. Zorg dat u weet wat uw vaste lasten zijn. U heeft dan een goed en helder overzicht van uw financiën. Dat kan door jaarlijks een overzicht te maken van alle verwachte inkomsten en uitgaven. Dat geeft grip op geld. Klik hier voor informatie en hulpmiddel om een overzicht te maken van uw vaste lasten.

5. Neem als u op pad gaat een tussendoortje mee, zodat u zich niet laat verleiden door allerlei lekkere snacks.

6. Zorg voor een aantal (fleece)dekens in huis. Die kunt u erbij pakken ‘s avond als het wat frisser wordt. U kunt de verwarming dan wellicht wat langer uit laten.

7. Loopt u in supermarkt, buk dan eens wat vaker. In het onderste schap liggen namelijk de huismerken. Die zijn altijd goedkoper en meestal net zo goed als de A-merken op ooghoogte.

8. Beperk het halen van uw boodschappen tot 1 of 2 keer in de week. Dit zorgt ervoor dat u minder tussendoortjes en andere lekkere snacks in huis haalt.

9. Plan uw boodschappen slim. Aan het einde van de dag krijgt u vaak korting op versproducten. En kies groente en fruit van het seizoen. Aardbeien zijn in de winter veel minder lekker en veel duurder.

10. Maak van tevoren een boodschappenlijstje, dan komt u minder in de verleiding om impulsaankopen te doen en u weet dan ook zeker dat u geen dingen koopt die u thuis nog op voorraad heeft.

11. Koop uw winterkleding wat later in het jaar. De kans is dan groot dat die leuke winterjas in de aanbieding is. Dit geldt natuurlijk ook voor het kopen van zomerkleding.

12. Halveer het vlees, vis of kip bij de maaltijd en verdubbel de groenten. Goedkoper en ook nog gezonder.

13. Schakel als u 80 kilometer per uur rijdt naar de vijfde versnelling.  Door minder snel te rijden op de snelweg bespaart u zo’n 10% aan brandstofkosten. Ga voor meer tips om zuiniger en duurzamer te rijden naar hetnieuwerijden.nl.

14. Douch korter. Gebruik een eierwekker of een douchecoach om ervoor te zorgen dat er niet te lang onder de douche wordt staan.

15. Hoeveel spullen heeft u in huis die u niet meer gebruikt? Verkoop ze via Marktplaats of ruil ze met buurtbewoners tegen zaken die u wel nodig heeft. En samen delen is steeds gebruikelijker. Denk bijvoorbeeld aan het delen van gereedschap met buren of familie, het onderling ruilen van producten (zoals kledingruil) of deelsystemen voor auto’s en boeken. Dat kan bijvoorbeeld met de app van Peerby, Ketting Kledingruil en auto delen via Anwb en Snappcar.

16. Ga na of het zinvol is om extra af te lossen op uw hypotheek. Dat kan via uw adviseur bij de bank of een onafhankelijke partij. Ook is het slim om te onderzoeken of het rendabel is in uw huis te investeren, bijvoorbeeld met energiezuinige maatregelen als spouwmuur-, dak- of vloerisolatie, waar u ook nog vaak subsidie op kunt krijgen via de overheid. Op de website ‘verbeter je huis’ van de rijksoverheid leest u er meer over.

17. Houd uw verzekeringen eens tegen het licht. Het kan geld opleveren. Op internet kunt u premies en voorwaarden met elkaar vergelijken. Controleer ook of u wellicht oververzekerd of zelfs dubbel verzekerd bent. U heeft dan twee verzekeringen die allebei hetzelfde dekken.

18. Zorg dat u voor de belastingaangifte alle aftrekposten kent en indien van toepassing ook aanvinkt. Aftrekbare zorgkosten die vaak vergeten worden zijn bijvoorbeeld:

  • Extra gezinshulp bij ziekte: schoonmaak en boodschappenhulp.
  • Extra kosten voor kleding en beddengoed bij ziekte.
  • Aftrekbare vervoerskosten voor ziekenbezoek.
  • Vervoerskosten van en naar ziekenhuizen en artsen.
  • Aftrekbare vervoerskosten bij extra kilometers door ziekte.

Wilt u ondersteuning bij uw belastingaangifte? Maak dan gebruik van de belastingservice via Vierstroom Ledenservice. Klik hier voor meer informatie.

 

(Bron: nibud.nl, vief.nl, leukegeit.nl)