10 tips om goedkoop en gezond te eten

Zo hoeft gezond eten niet duur te zijn

Gezond eten duur? Nee hoor, dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Ook als u wat minder te besteden heeft, kunt u heel gezond eten. We geven u 10 tips voor een goedkope en gezonde keuze bij het boodschappen doen en energiezuinige manieren om uw eten te bereiden.

1. Laat u niet verleiden

De supermarkt wil u verleiden om zoveel mogelijk te kopen. Wees u daarvan bewust en ga goed voorbereid op pad. Doe ook geen boodschappen met een lege maag en maak vooraf een boodschappenlijstje. Zo doet u veel gerichter inkopen en wordt u minder verleid tot de aanschaf van dure, ongezonde aanbiedingen die u eigenlijk niet nodig heeft. 

2. Ga naar de markt en kies in de supermarkt voor huismerken

Doe u boodschappen eens op de markt. Dat is vaak goedkoper en bovendien kunt u er kleinere hoeveelheden kopen. En aan het eind van de dag zijn veel producten in de aanbieding, omdat de marktkoopman ze anders moet weggooien. Kies in de supermarkt voor huismerken of budgetmerken. Deze doen qua kwaliteit vaak niet onder voor de A-merken. A-merken zijn duurder omdat er ook veel reclame voor wordt gemaakt. Dat ziet u terug in de prijs. Tip: hoe lager iets in het schap staat, hoe goedkoper. Zo ziet u bijvoorbeeld blikken tomaten van een bekend merk op ooghoogte terwijl tomaten in blik van een budgetmerk helemaal onder in het schap staan.  

3. Koop groente en fruit in het seizoen

Groenten en fruit zijn goedkoper als u ze in het juiste seizoen koopt. En ze zijn dan ook vaak veel lekkerder. Groente en fruit in het seizoen hoeft niet van ver te komen, hoeft niet in kassen verbouwd te worden en wordt vaak in grote hoeveelheden aangeboden. Dit alles maakt ze goedkoper. Blauwe bessen komen in de winter en het voorjaar altijd van ver weg. Ook sperziebonen worden in alle seizoenen, behalve in de zomer, ingevlogen vanuit warme streken op de wereld. Op de verpakking kunt u zien waar het product vandaan komt.

4. Diepvriesgroenten en - fruit zijn net zo gezond

Groenten en fruit uit de diepvries bevatten net zoveel goede voedingsstoffen als verse groenten en fruit en zijn vaak stukken goedkoper. Denk aan doperwten, tuinboontjes, spinazie, pompoenblokjes, frambozen en blauwe bessen. Diepvriesgroenten en –fruit zijn bovendien lang houdbaar en u hoeft alleen de portie te ontdooien wat u nodig heeft. Hierdoor verspilt u niks. 

5. Iedere dag vlees is helemaal niet nodig

Eiwitrijke producten zoals vlees, vis, gevogelte en vega-vervangers zijn naar verhouding vaak de duurste producten van de boodschappen. De goedkoopste gezonde eiwitbronnen zijn eieren, peulvruchten, kip met bot en vis uit blik, bijvoorbeeld tonijn, zalm, sardines, makreel, of vis uit de diepvries zoals koolvis. En elke dag vlees bij het avondeten is echt niet nodig. Het is zelfs gezonder om minder vaak vlees te eten. 

6. Kies voordelige vezels

Gezonde voeding bevat een ruime portie aan voedingsvezels. Koop uw volkorenproducten, zoals zilvervliesrijst of gedroogde peulvruchten, bij de voordeelsupermarkten of mediterrane supermarkten. Daar zijn ze veel goedkoper en u kunt ze in grote hoeveelheden inslaan. En peulvruchten zoals linzen, bonen en kikkererwten kunt u gedroogd kopen en zelf weken en koken. Dat kost wel wat meer tijd, maar is goedkoper en lekkerder dan uit blik of pot.

7. Gezonde vetten

Vet is onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Kies voor een goedkope olijfolie of andere plantaardige olie zoals zonnebloemolie of arachideolie. Olie is op dit moment best duur. Een tip is om de olie bij gebruik eerst op een lepel te schenken. Ongeveer 1 eetlepel per persoon is voldoende. Als uit de fles in de pan schenkt, is de fles snel leeg.

8. Slim koken

Ook tijdens het koken kunt u geld besparen door slimme trucjes. Zo verbruikt u al minder energie als u kookt in kleine pannen met weinig water. En als u met het deksel op de pan kookt, bespaart u zo’n 335 kWh per jaar. Zodra het water in de pan kookt, kan de energiebron worden uitgezet. Het product gaart in het hete water in de reguliere kooktijd. Check wel altijd even of het gaar is en laat zo nodig de deksel iets langer op de pan. U kunt deze manier van koken toepassen bij veel producten zoals pasta, groente of aardappels. Couscous, bulgur en quinoa garen ook door er alleen maar kokend water op te schenken en afgedekt te laten staan tot het gaar is. 

9. Bewust bakken

In veel recepten staat aangegeven dat u de oven eerst moet voorverwarmen, maar dit hoeft lang niet altijd. Voorverwarmen is belangrijk bij gebak en andere recepten waarbij het om het rijzen van deeg gaat. Maar bij ovenschotels, lasagne of een quiche kan het voorverwarmen best achterwege gelaten worden. Doe de oven pas aan vlak voor u het gerecht in de oven doet. De bereidingstijd wordt hierdoor wel iets langer, maar dat weegt niet op tegen een onnodig lange voorverwarmtijd.

10. Gooi geen eten weg

Zo'n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak. Dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. (bron: MilieuCentraal) Maar dat hoeft niet. Oud brood kunt u roosteren of er croutons, tosti’s of wentelteefjes van maken en verwerk een restje overgebleven groente door een omelet. Gebruik olie uit een blikje tonijn of zongedroogde tomaten om aardappelen in te bakken. Restjes wijn, bouillon, tomatenpuree, verse kruiden of overgebleven citroensap kun je invriezen als ijsblokjes en later in gerechten gebruiken. 

(Bron: gezondheidsnet.nl)