Waarom slapen we 's winters slechter

en wat kunnen we er aan doen

Het is buiten koud en dat heeft z'n weerslag op uw nachtrust. Hoe komt het dat u 's winters slechter slaapt? En hoe kunt u beter gaan slapen?

Slaapt u slechter zodra we richting de winter gaan? U bent niet de enige. De winter komt vaak met koud weer en veel regen. En het wordt ook veel sneller donker. Hierdoor komt u minder buiten en vangen we minder daglicht op. Dat zijn twee dingen die invloed kunnen hebben op uw nachtrust. Wat kunt u er aan doen?

De hoeveelheid licht wordt uitgedrukt in lux. Een normale zomerse dag heeft ongeveer 10.000 lux. In de winter is dat soms maar 1000 lux. 's Zomers is het dus veel gemakkelijker om voldoende licht tot ons te nemen. In de winter is dat door de korte en donkere dagen veel moeilijker. 

Ga naar buiten!

Uw biologische klok sputtert door het tekort aan daglicht en uw slaapritme raakt in de war. Zo duurt het vaak langer voordat u in slaap valt, terwijl u 's winters overdag juist vermoeider bent. Het helpt als u zorgt dat u toch elke dag een paar keer wat langer naar buiten gaat. Kleed u lekker warm aan en doe een wandeling. Of doe de boodschappen wandelend. Dan zorgt u al voor een dosis van dat onmisbare daglicht. Iedere dag 15 tot 30 minuten naar buiten maakt namelijk al verschil. Maar ga wel tussen 11.00 en 15.00 uur naar buiten. Dan pakt u het meeste daglicht mee. 

Daglichtlamp

Slaapgebrek kan verschillende negatieve gevolgen hebben. U voelt zich vermoeid en ook takelt u fysiek af. Maar te weinig slaap tast ook uw cognitieve functies aan, zoals concentratie en uw geheugen. En uw humeur zal ook echt te lijden hebben onder gebrek aan slaap én gebrek aan daglicht. Een daglichtlamp kan uitkomst bieden als u last heeft van een tekort aan daglicht en het niet lukt om voldoende naar buiten te gaan. De lichtintensiteit van een daglichtlamp is zo’n 10.000 lux. Die hoeveelheid lux is vergelijkbaar met direct zonlicht.

Regelmaat

Een tip is om een vaste bedtijd te hanteren. Het geeft niet als u iets langer wakker ligt dan normaal. Ook als u niet slaapt rust u uit. Dat is een geruststellende gedachte en helpt u lichamelijk en geestelijk te ontspannen. Hierdoor creëert u de goede omstandigheden om daadwerkelijk te gaan slapen. Ligt u na 15 minuten nog wakker? Ga dan uit bed, loop even rond en doe even iets wat ontspant, bijvoorbeeld een yoga-oefening of lees even een paar bladzijden. 

Nog een tip: zorg voor warme voeten. Met koude voeten slaapt u minder makkelijk in. Als u regelmatig met te koude voeten in bed ligt, draag dan speciale slaapsokken, gebruik een kruik of een voetendekentje.

Een bed is om te slapen

Ook al ligt u wakker: uw bed is alleen om in te slapen. We raden af om er een plek van te maken waar u een (spannende) film kijkt of spelletjes speelt op uw telefoon. Zet de telefoon helemaal uit en zorg voor een donkere slaapkamer. Het is ook beter om geen koffie of alcohol te drinken voor het slapengaan. Een kopje (kamille)thee kan u helpen om lekker te slapen.

Op tijd op

Bij een vast slaapritme hoort ook een vaste tijd om op te staan. Het advies is om die tijd niet alleen door de week, maar ook in het weekend te hanteren. En het is niet vreemd dat u 's ochtends met pijn en moeite opstaat. Zolang het 's ochtends zo donker is, maken de hersenen het slaaphormoon melatonine aan en is het dus extra moeilijk om op te staan. Een tip is een lichtwekker. Een lichtwekker kan uw lichaam helpen uit de slaapstand te komen.

Lekker bewegen

Blijf ook in de herfst en winter in beweging ook al is het verleidelijk om onder een dekentje op de bank televisie te kijken. Door voldoende beweging valt u 's avonds beter in slaap en wordt u 's ochtends met meer energie wakker. 

(Bron: gezondheidsnet.nl, libelle.nl)