Koken met de seizoenen mee

Blog van dokter Tamara

Dokter Tamara buigt zich over hoe we het beste gezond en vitaal kunnen blijven. Voeding is hier natuurlijk een ontzettend belangrijk onderdeel van. Tijdens de koude wintermaanden raakt de inspiratie voor het bereiden van gezonde maaltijden in sommige gevallen op. Daarom bespreekt Dokter Tamara drie overheerlijke en gezonde wintergerechten in haar blog over "koken met de seizoenen mee".

Veel soorten groenten en fruit groeien maar 1 seizoen per jaar in Nederland. Als u deze groenten of fruit buiten het seizoen wilt eten, leggen ze vaak een lange reis af voordat ze bij ons in de supermarkt belanden. Dit zorgt ervoor dat de prijzen een stuk hoger zijn en het milieu meer belast wordt door het vervoer. 

Het is een goede keuze om groenten en fruit met de seizoenen mee te eten. Zo eet u goedkoper, lekkerder en duurzamer! Dokter Tamara heeft de seizoensgroenten en het seizoensfruit van de winter voor u op een rijtje gezet. 

Seizoensgroenten winter

Aardpeer – boerenkool – chinese kool – knolselderij – koolraap – pastinaak – pompoen – postelein – prei – rabarber – radijs – rammenas – rettich – rode biet – rode kool – savooie/groene kool – schorseneren – spitskool – spruitjes – ui – veldsla – winterpeen – winterpostelein – witlof – witte kool

Seizoensfruit winter

Appels – peren

Recepten met seizoensgroenten en seizoensfruit

Pompoen-linzen salade

Het mag dan nu wel winter zijn inmiddels, maar deze herfstsalade is nog steeds écht een aanrader tijdens deze koude dagen. Lekker vullend en ontzettend lekker!

INGREDIËNTEN

  • 300 gr flespompoen
  • 2 el olijfolie
  • Versgemalen peper
  • 1 rode ui
  • 30 gr zongedroogde tomaat
  • 60 gr walnoten, ongezouten
  • 200 gr linzen, uitgelekt gewicht of vers gekookt
  • 100 gr rucola (melange)
  • 100 gr feta
  • 2 el balsamico azijn

BEREIDING

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Schil de pompoen en snijd deze in kleine dobbelsteentjes. Doe de pompoenstukjes in een schaal, giet de olijfolie erover en breng op smaak met versgemalen peper. Hussel goed om de olie te verspreiden en verdeel de pompoenblokjes op een, met bakpapier beklede, bakplaat.
3. Bak de pompoen in 10 à 15 minuten gaar. Schep eventueel halverwege om voor een gelijkmatige bruining.
4. Snijd ondertussen de ui en zongedroogde tomaat in fijne reepjes en hak de walnoten grof.
5. Doe alles in een saladeschaal en voeg de uitgelekte linzen en rucola toe.
6. Meng alle ingrediënten voor de salade goed door elkaar. 
7. Haal de pompoenstukjes uit de oven en doe deze bij de salade.
8. Hussel alles om en verdeel over twee (diepe) borden.
9. Brokkel de feta erover en besprenkel het geheel met de balsamico azijn.

Paddenstoelenterrine 

Paddenstoelenterrine klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar je zet het echt in een handomdraai op tafel! Dit recept is echt een aanrader voor iedereen die gek is op paddenstoelen en champignons! 

INGREDIËNTEN

  • Olijfolie om in te bakken
  • 200 gr paddenstoelenmelange, in plakjes
  • 200 gr kastanjechampignons, in plakjes
  • 2 el sojasaus zonder suiker
  • 50 gr amandelen, grofgehakt
  • 1 tl sambal
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 2 middelgrote eieren
  • 100 gr oude kaas, geraspt
  • Versgemalen zwarte peper
  • Snufje zout
  • handje verse peterselie, grofgehakt

BEREIDING

1. Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de ovenschaal in met olijfolie.
2. Verhit 3 el olijfolie in een koekenpan en bak de paddenstoelen samen met de sojasaus 10-15 minuten op middelhoog vuur, tot al het vocht uit de paddenstoelen is verdampt. Voeg na 8-12 minuten de amandelen, sambal en knoflook toe. 
3. Klop in een grote kom de eieren los met een garde. Voeg driekwart van de oude kaas en alle gebakken paddenstoelen toe en schep goed om. Breng op smaak met peper. 
4. Giet het paddenstoelenmengsel in de ovenschaal en bak de terrine in het midden van de oven in 30 minuten gaar. 
5. Serveer met de peterselie en de overige geraspte kaas.

Pompoenlasagne

Een recept vol met heerlijke groente en smeuïge ricotta. Deze pompoen lasagne is ideaal voor vegetariërs, bevat een flinke dosis gezondheid én is ook nog eens superlekker!

INGREDIËNTEN

  • 1 ui
  • 200 gr kastanjechampignons
  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 10 gr Italiaanse kruidenmix
  • Versgemalen peper
  • 450 gr pompoen lasagnebladen (van 100% groente) of zelf dun gesneden pompoen
  • 160 gr verse of diepvries spinazie
  • 120 gr ricotta
  • 2 el Parmezaanse kaas
  • 50 gr ongezouten cashewnoten, gestampt

BEREIDING Saus

1. Snipper de ui en hak de champignons fijn. Gebruik hiervoor eventueel een keukenmachine. Verwarm een pan met olijfolie en fruit de ui en de geperste knoflook aan. Voeg de champignons toe en roerbak in ongeveer 3 minuten bijna gaar.
2. Voeg de tomatenblokjes en kruiden toe. Roer tot een warme saus en breng op smaak met versgemalen peper.

BEREIDING Pompen Lasagne

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Indien je de pompoen zelf gaat snijden, schil en snijd de pompoen in zo dun mogelijke plakken.
2. Verwarm de spinazie volgens de aanwijzing op de verpakking. Meng de spinazie en de ricotta in een kom tot een crème.
3. Schep een beetje van de saus in de lasagneschaal. Verspreid het met de achterkant van een lepel. Leg er enkele lasagnebladen overheen en besmeer ze met de ricotta crème. Herhaal dit tot de ingrediënten op zijn.
4. Bestrooi aan het eind met Parmezaanse kaas en bak in de oven voor 25 à 30 minuten gaar. Garneer met gestampte cashewnoten.

Info

Aanmelden Nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de digitale nieuwsbrief! U ontvangt 4 keer per jaar (ongeveer 1 keer per kwartaal) deze gratis nieuwsbrief vol met inspiratie en om kennis te maken met de Vierstroom Ledenservice.