Veilig fietsen in de wintermaanden

Als u in de wintermaanden op de fiets stapt, is het goed om wat extra aandacht aan uw veiligheid te geven. De zon staat overdag lager en het is sneller donker. Ook natte bladeren, sneeuw en gladheid kunnen fietsen lastiger maken. Met deze tips stapt u ook in de winter veilig op de fiets.

1. Goede fietsverlichting

Goede fietsverlichting zorgt ervoor dat u gezien wordt en ook dat u zelf goed ziet. Moderne fietsverlichting heeft LED-lampen. Die zijn energiezuinig en geven heel goed licht. Controleer voordat u vertrekt altijd even of uw voor- en achterlicht goed werken. Heeft uw fiets nog oude fietsverlichting? Vraag dan eens aan de fietsenmaker of u deze kunt laten vervangen. U kunt ook losse lampjes kopen, bijvoorbeeld op batterijen of met een oplaadbare accu. Let dan wel op de lichtopbrengst van de fietslamp en de breedte van de lichtstraal. De lichtopbrengst wordt gemeten in lumen. Voor verlichte fietspaden is een fietslamp van 50 tot 100 lumen voldoende. Voor onverlichte of slecht verlichte gebieden kiest u voor een lamp van 500 lumen of meer.

Voor de breedte van de straal kunt u letten op de lux-waarde van de fietslamp. Hoe hoger de lux-waarde, hoe breder de lichtstraal. Rijdt u vooral op verlichte wegen en paden, dan is een hoge lux-waarde niet nodig. Als u ook over onverlichte of slecht verlichte paden fietst, kies dan voor fietsverlichting met een hoge lux-waarde. De brede lichtstraal heeft u nodig om de weg voor u goed te kunnen zien.

Een goede voorlamp kost tussen de 10 en de 40 euro. Voor een goede set met voor- en achterlicht betaalt u gemiddeld zo’n 20 tot 75 euro.

2. Reflectie op uw fiets en op uw kleding

Volgens de wet moet u achterop uw fiets een reflector hebben. Ook de velgen of de banden moeten een reflecterende rand hebben. En de trappers moeten aan beide kanten een reflector hebben. Meer reflecterende onderdelen mag uw fiets niet hebben. U kunt wel zorgen voor reflectie op uw kleding. Er zijn vesten, jassen en regenjassen met lichtgevende stukken te koop of trek een fluorescerend sporthesje over uw jas aan. Daarmee wordt u zeker gezien op de weg.

3. Controleer de remmen

Controleer elk kwartaal uw remmen. Vooral in de donkere, natte en gladde maanden is het goed om de remmen ook zelf even te testen. Laat bij twijfel een fietsenmaker even naar uw remmen kijken.

4. Fiets niet met te harde banden

Met iets zachtere banden heeft u meer grip op de weg, dus pomp de banden niet te hard op. 

5. Draag een zonnebril als de zon laag staat

Als u in de herfst of winter fietst met zonnig weer, kan het gebeuren dat u wordt verblind door een laagstaande zon. Zet een zonnebril op of een pet, zodat u er minder last van heeft.

6. Gebruik een contrast- of nachtbril

Als u moeite heeft met zien in het donker of bij slechte weersomstandigheden, kunt u een contrast- of nachtbril gebruiken. Zo'n bril heeft oranje glazen. De oranje glazen nemen de schittering weg en verbeteren het contrast, waardoor uw zicht weer helder en rustig wordt. Contrast- en nachtbrillen kunt u kopen bij elke opticien. Contrastbrillen zijn er ook als overzetbril. Deze zet u eenvoudig over uw eigen bril.

7. Pas op met een capuchon

Draagt u graag een capuchon als het regent, trek deze dan strak om uw hoofd. Een wijde capuchon kan gevaarlijk zijn. U kunt dan niet goed opzij of achterom kijken.

8. Zet uw telefoon op stil

Zoals iedereen weet is fietsen met een telefoon in de hand fietsen verboden. Zet daarom als u gaat fietsen uw telefoon op stil en stop hem in uw zak. 

9. Pas uw snelheid aan

Bij donker en slecht weer is het zicht in het verkeer minder goed. Rijd daarom niet te hard, maar pas uw snelheid aan en rem op tijd. Zeker als u op een e-bike rijdt. 

10. Draag een fietshelm

Een fietshelm is niet verplicht in Nederland, maar steeds meer fietsers dragen een fietshelm. Ze voelen zich dan veiliger in het verkeer. Een fietshelm verkleint de kans op ernstige verwondingen als u valt.

(Bron: ikwoonleefzorg.nl)